Basis techniek surfen

Leer deze basis techniek surfen en wordt binnen no-time een echte pro-surfer!

Wil jij rocken vanaf de start van je surf carrière?

Ik weet het nog zo goed, hoe mijn eerste surfles ging. Ik had vooraf het idee dat ik direct een mermaid surfchick was die kon shinen in de golven. En wat viel dat tegen toen ik tijdens mijn surfles niet één keer op mijn surfboard kon staan. Nu heel veel jaren later help ik ontzettend veel beginnende surfers met hun eerste surfles en daarom deel ik de de essentiële basis technieken surfen die je moet weten voor je eerste surfles!

Basis techniek surfen tip 1. Positie op je surfboard

Het lijkt zo ontzettend makkelijk, glijden over de golven, staand op een surfboard. Maar zoals je misschien wel weet, er gaat heel veel techniek schuil achter deze mooie sport. Dit is precies wat je gaat leren tijdens de eerste surfles!

Controle

Een surfer moet eerst zijn surfboard goed onder controle hebben en de juiste technieken kunnen gebruiken. Daarnaast moet een surfer kennis hebben over de zee, stromingen en golven. kunnen lezen.

Als jij aan je eerste surfles begint is het dus erg belangrijk dat je niet direct de handdoek in de ring gooit na je eerste ‘wasmachine in het water’. Dit is een heel normaal proces in het begin. 

Hoe lang het duurt voordat je kan surfen

Het ligt er een beetje aan hoe vaak je surft om een inschatting te maken hoeveel je moet oefenen voor je een golf kan surfen. Sommige beginners zullen al op hun eerste surfles staan op hun board en anderen hebben 2 tot 3 weken nodig. 

Eerste surfles surf lessen
surf-training-
Beginner surflessen in Nederland

Basis surftechniek tip 2: Hoe sta je op?

Als je je eerste surfles echt goed wilt gebruiken dan kan je je het best goed voorbereiden. Dit voorkomt dat je halverwege de les uitgeput jezelf op het strand laat neervallen. Surfen is immers een fisiek intense sport.

Je eerste surfles voorbereiden doe je zo!
Zorg ervoor dat je ruim van te voren begint met trainen. Vooral je armspieren en schouders zijn van groot belang. Als je deze spieren goed getraind hebt zal je zien dat je met meer kracht kan peddelen en makkelijker zal opstaan.

Naast een top conditie wil je ook dat je balans goed is. Dit zorgt ervoor dat je makkelijker evenwicht houdt op je surfboard. Je oefent je balans door middel van yoga of een balanceboard.

Training mogelijkheden:
– Yoga
– Zwemmen
– Balance board

 

 

Basis techniek surfen tip 3: Hoe houd je balans?

Je bent klaar om naar je eerste surfles te gaan. Een aantal dingen zijn essentieel om direct aan te schaffen of in je tas te stoppen. Ten eerste wil je áltijd waterbestendige zonnebrandcrème voor je gezicht gebruiken. Surfers gebruiken het liefst zonnebrandcrème op zink basis. Gebruik deze zonnebrand ook als de zon niet schijnt! Omdat je op zee bent zal je toch snel verbranden. Je wilt aan het eind van de surfles niet knalrood het water verlaten. Bedenk je ook alvast waar je je wetsuit aan zal gaan trekken. Soms kan het handig zijn om je zwemkleding alvast onder je gewone kleding te dragen.

Dit neem je mee naar je eerste surfles:

  1. Handdoek
  2. Je zwemkleding
  3. Extra warme kleren voor na het surfen
  4. Zonnebrandcrème op zink basis
  5. Zonnebril
  6. Iets te drinken en eten voor na het surfen
Dit neem je mee, eerste surfles

Extra tips:

Het is natuurlijk heel belangrijk om je goed voor te bereiden op je eerste surfles. Toch denk ik dat je je vooral moet laten gaan en het gewoon moet proberen! Als je er relaxed instapt leer je vanzelf wat je allemaal nodig hebt. Bovendien heeft de surf leraar veel ervaring met beginners dus kan hij tijdens je les je zeker op weg helpen. Het is natuurlijk wel geweldig om deze basis techniek surfen in je achterhoofd te houden!

Als je alvast wat meer wilt weten over de golven en de golfvoorspellingen kan je op Magicseaweed een kijkje nemen naar de golven op jouw surfspot. Binnenkort zal ik een blog schrijven over hoe je deze voorspellingen het best kan lezen!

Tot snel in het water!

Leer het sneller met een surfles!

Schrijf je nu in voor deze unieke kan om mee te doen aan een surfles boordevol technieken om je surfvaardigheden naar het volgende niveau te brengen! Kom een kijkje nemen en probeer!