Eerste surfles

5 dingen die je echt moet weten voor je aan je eerste surfles begint.

Een complete guide!

Wil jij rocken vanaf de start van je surf carrière?

Ik weet het nog zo goed, hoe mijn eerste surfles ging. Ik had vooraf het idee dat ik direct een mermaid surfchick was die kon shinen in de golven. En wat viel dat tegen toen ik tijdens mijn surfles niet één keer op mijn surfboard kon staan. Nu heel veel jaren later help ik ontzettend veel beginnende surfers met hun eerste surfles en daarom deel ik de 5 meest belangrijke dingen die je moet weten als jij aan je eerste surfles wilt beginnen!

Eerste surfles tip 1. # heél veel oefenen

Het lijkt zo ontzettend makkelijk, glijden over de golven, staand op een surfboard. Maar zoals je misschien wel weet, er gaat heel veel techniek schuil achter deze mooie sport. Dit is precies wat je gaat leren tijdens de eerste surfles!

Controle

Een surfer moet eerst zijn surfboard goed onder controle hebben en de juiste technieken kunnen gebruiken. Daarnaast moet een surfer kennis hebben over de zee, stromingen en golven. kunnen lezen.

Als jij aan je eerste surfles begint is het dus erg belangrijk dat je niet direct de handdoek in de ring gooit na je eerste ‘wasmachine in het water’. Dit is een heel normaal proces in het begin. 

Hoe lang het duurt voordat je kan surfen

Het ligt er een beetje aan hoe vaak je surft om een inschatting te maken hoeveel je moet oefenen voor je een golf kan surfen. Sommige beginners zullen al op hun eerste surfles staan op hun board en anderen hebben 2 tot 3 weken nodig. 

Eerste surfles surf lessen
surf-training-
Beginner surflessen in Nederland

Eerste surfles tip 2. Bereid je voor

Als je je eerste surfles echt goed wilt gebruiken dan kan je je het best goed voorbereiden. Dit voorkomt dat je halverwege de les uitgeput jezelf op het strand laat neervallen. Surfen is immers een fisiek intense sport.

Je eerste surfles voorbereiden doe je zo!
Zorg ervoor dat je ruim van te voren begint met trainen. Vooral je armspieren en schouders zijn van groot belang. Als je deze spieren goed getraind hebt zal je zien dat je met meer kracht kan peddelen en makkelijker zal opstaan.

Naast een top conditie wil je ook dat je balans goed is. Dit zorgt ervoor dat je makkelijker evenwicht houdt op je surfboard. Je oefent je balans door middel van yoga of een balanceboard.

Training mogelijkheden:
– Yoga
– Zwemmen
– Balance board

 

 

Eerste surfles tip 3. Dit neem je mee

Je bent klaar om naar je eerste surfles te gaan. Een aantal dingen zijn essentieel om direct aan te schaffen of in je tas te stoppen. Ten eerste wil je áltijd waterbestendige zonnebrandcrème voor je gezicht gebruiken. Surfers gebruiken het liefst zonnebrandcrème op zink basis. Gebruik deze zonnebrand ook als de zon niet schijnt! Omdat je op zee bent zal je toch snel verbranden. Je wilt aan het eind van de surfles niet knalrood het water verlaten. Bedenk je ook alvast waar je je wetsuit aan zal gaan trekken. Soms kan het handig zijn om je zwemkleding alvast onder je gewone kleding te dragen.

Dit neem je mee naar je eerste surfles:

  1. Handdoek
  2. Je zwemkleding
  3. Extra warme kleren voor na het surfen
  4. Zonnebrandcrème op zink basis
  5. Zonnebril
  6. Iets te drinken en eten voor na het surfen
Dit neem je mee, eerste surfles
Leren surfen surfschool surfles

Eerste surfles tip 4. welke les/surfcamp kies je?

Je doet er goed aan om te beginnen met een surfles als je gaat starten met surfen. Bij een surfles leer je alle basis technieken van surfen. Deze technieken houd je je hele leven bij je en kan je altijd inzetten! Super fijn dus!

Kwaliteit surfschool:

Er zijn natuurlijk ontzettend veel surfles of surfcamp opties. Zelf vindt ik het belangrijk om niet alleen naar de kosten van de surfles te kijken maar ook naar de opbouw van de surflessen en naar wie er surfles geeft. Ook maakt het uit of je in een groepje van 3 surfers of met een groep van 15 surfers surfles tegelijk krijgt. Dingen die ik altijd check voordat ik mij inschrijf bij een surfles:

Checklist surfschool:

1. Wie geeft er surfles (heeft diegene een surfinstructeur diploma en hoeveel ervaring heeft de instructeur?)
2. Hoe groot is de groep?
3.  Hoe lang duurt de surfles?
4. Is het materiaal huren inbegrepen?
5. Gaat de instructeur mee het water in?
6. Is er achteraf nog een mogelijkheid om vragen te stellen of nog extra te oefenen?

Surfcamps:

Ook kan je ervoor kiezen om direct een surfcamp in Nederland of het buitenland te volgen. Bij een surfcamp leer je op een erg intensieve manier surfen omdat je dagelijks de hele dag aan het surfen bent.

Naast de kwaliteit van de surfles vind ik het ook heel belangrijk dat er een goede sfeer is in de les of op het surfcamp. Ik ontmoet graag anderen waar ik ervaringen mee kan delen. Daarom kies ik voor kleinschalig en persoonlijke surfscholen/surfcamps.

Checklist voor een beginners surfcamp:

1. Hoeveel mensen komen er naar het surfcamp?
2. Wie zijn de eigenaren van het surfcamp en door wie wordt er les gegeven?
3. Zijn er ook gedeelde kamers?
4. Wat is de locatie van het surfcamp?
5. Worden er ook maaltijden aangeboden?
6. Hoe zit het met vervoer en huur surfboards naast de surflessen?

Eerste surfles tip 5. Deze surf termen moet je kennen!

Neem eens een kijkje naar deze woorden zodat je surfen nog meer gaat begrijpen!

“Shortboard ”- een kortere, smallere, dunnere surfplank. Het is moeilijker om een golf op een shortboard te vangen dan op een longboard, maar een shortboard kan veel gemakkelijker worden bestuurd / gedraaid.

Softboard” – een surfboard gemaakt van foam. Ze zijn groot, ze zijn zwaar, ze zijn moeilijk te tillen maar oh wat is dat fijn om te leren surfen! Bovendien bezeer je jezelf niet als je valt want een softboard is zacht.

Whitewash” – het gebroken witte water van een golf die recht naar de kust beweegt.

Piek” – het onmiddellijk brekende deel van de golf. 

Left” – links is een golf die naar links breekt. De richting “Left” wordt door de surfer gebruikt bij het beschrijven van de richting van de golf terwijl hij naar de kust kijkt. Daarom wordt “left” vanaf het strand beschreven als een golf die van links naar rechts breekt.

Line-up” – het gebied waar de golven normaal gesproken beginnen te breken. Surfers zitten op hun surfboards in de line-up en wachten tot de golven breken.

Groene golf” – een open golf waardoor de surfer langs de golf kan surfen, links of rechts evenwijdig aan het strand in plaats van recht naar het strand toe.

Surf vibes in Nederland

Extra tips:

Het is natuurlijk heel belangrijk om je goed voor te bereiden op je eerste surfles. Toch denk ik dat je je vooral moet laten gaan en het gewoon moet proberen! Als je er relaxed instapt leer je vanzelf wat je allemaal nodig hebt. Bovendien heeft de surf leraar veel ervaring met beginners dus kan hij tijdens je les je zeker op weg helpen. 

Als je alvast wat meer wilt weten over de golven en de golfvoorspellingen kan je op Magicseaweed een kijkje nemen naar de golven op jouw surfspot. Binnenkort zal ik een blog schrijven over hoe je deze voorspellingen het best kan lezen!

Tot snel in het water!

Probeer een gratis surfles

Schrijf je nu in voor deze unieke kan om mee te doen aan een surfles boordevol technieken om je surfvaardigheden naar het volgende niveau te brengen! Kom een kijkje nemen en probeer!