Golf voorspellingen, zo lees je ze!

Golf voorspellingen leren lezen zodat je altijd de beste golven surft!

Weten hoe je de golf voorspellingen moet lezen, is een cruciaal onderdeel om surfbare golven te vinden. Toen er nog geen internet was gebruikten surfers weerberichten en getijdenkaarten om de swell te voorspellen. In de meeste gevallen werd het vinden van golven echter gedaan door simpelweg naar het strand te rijden en te gaan kijken. Als er golven waren, surfte je, als het flat was, ging je naar huis. Tegenwoordig kunnen surfers nuttige informatie vinden over de surfomstandigheden, zoals golfhoogte, windrichting, deiningrichting en het getij op het internet, hiermee kan je prima de golfvoorspellingen lezen en de golven voorspellen! Het begrijpen van de informatie van de golfvoorspellingen kan een goed beeld schetsen van hoe de swell van jouw surfspot eruit zal zien.

Wat kan ik lezen in deze guide – golf voorspellingen lezen?

  1. Swell en Period

  2. Golfvoorspellingen lezen: swell richting

  3. Welke invloed heeft de windrichting op de golfvoorspellingen​

  4. Getijden​

  5. Waar vindt ik surfvoorspellingen?

Golf voorspellingen lezen: Swell en period

Een van de belangrijkste vragen die de surfvoorspellingen beantwoordt, is: “Hoe groot worden de golven vandaag?” Dit wordt ons verteld in de vorm van de golfhoogte en period. De swellperiode is de hoeveelheid tijd die een golf nodig heeft om een ​​bepaald punt te passeren. Hoe langer de swellperiode, hoe sneller en krachtiger golven zullen zijn. Het rapport kan bijvoorbeeld 2ft op 15 seconden zeggen. Hoewel de golf slechts 2 voet is, heeft deze een periode van 15 seconden, wat betekent dat de golf van een grotere afstand reist (bekend als een grondswell). Dit zal resulteren in krachtige golven. Een 2ft-golf op 5 seconden zal hoogstwaarschijnlijk resulteren in kleine en zwakke golven. Korte periodes van swell betekenen over het algemeen dat de golf werd veroorzaakt door een nabije storm en niet ver genoeg heeft gereisd om snelheid en kracht te winnen. Swells met een golfhoogte van 8ft en een swell-periode van 22 seconden worden enorm!

Golf voorspellingen lezen
Surf Paradise

Golfvoorspellingen lezen: swell richting

Als je weet uit welke richting de swell of golven komen, krijgt je een idee van hoe de golf uw gebied zal raken. De richting waaruit een swell komt, zorgt ervoor dat de golven anders breken op de naderende kustlijn. Ken jouw favoriete surfspot en welke swell richting het beste werkt voor jouw surfspot, zo leer jij de golf voorspellingen lezen!

Welke invloed heeft de windrichting op de golf voorspellingen

Ideale omstandigheden om te surfen zijn absoluut geen wind. Dit worden de “klassieke” omstandigheden genoemd en een droomscenario voor surfers. Als je echter een beetje wind hebt, is dit niet het einde van de wereld.

Er zijn twee soorten windcondities bij het surfen; On shore en off shore.

ONSHORE WIND

Onshore wind blaast vanuit de oceaan richting de kust. Dit soort winden zijn vreselijk voor surfers omdat het een schokkerig en hobbelig oppervlak veroorzaakt waarop moeilijker te surfen is. Een on shore wind breekt de swell aan de kust op, waardoor de golfhoogte kleiner en niet zo smooth is. Sommige surfers die graag luchtmanoeuvres uitvoeren, verwelkomen een beetje onshore wind, omdat dit helpt om hun surfplanken dicht bij hun voeten te houden wanneer ze in de lucht zijn.

OFFSHORE WIND

Offshore winden zijn de beste soort wind die je kunt hebben als surfer (naast windstilte). Deze offshore wind blaast van het land in de zee en creëren zeer gladde en goed verzorgde golven die meestal een barrel vorm aannemen. Het kan echter een probleem worden als de offshore wind te hard waait. Surfers die een golf pakken, kunnen door de wind worden teruggeblazen bij hun take-off  en kunnen worden bespoten met een grote mist van water van de opkomende golf, waardoor het zicht bemoeilijkt wordt.

Als je de beste windrichting en snelheid voor je surfspot kent, kan je beslissen wat de beste tijd is om erop uit te gaan om te surfen. Over het algemeen hebben de meeste surfspots in de vroege ochtend kalme en glazige zeeën, waarbij de wind in de middaguren aantrekt en ’s avonds weer rustiger wordt.

wind golfvoorspellingen
Golfvoorspellingen lezen
Golf voorspellingen leren lezen

Getijden

Het getij kan een grote rol spelen bij het breken van een golf op een bepaalde surfplek. Sommige surfspots doen het beter bij vloed, terwijl andere het beter doen bij laag tot gemiddeld tij. Erachter komen welk tij het beste is voor jouw favoriete surfspot, kost wat tijd. Als je het niet zeker weet, vraag dan een local of plaatselijke surfwinkel naar de beste surfomstandigheden voor de spot. Als je weet hoe een golf breekt, dan begrijp je beter hoe de getijden invloed op de golven hebben.

Beachbreaks en reefbreaks

De meeste beachbreaks werken het beste bij matig tot hoog water, omdat zandbanken te ondiep of bloot kunnen liggen bij eb, hierdoor breeks de golf in één keer. Reefbreaks werken het beste bij laag tot gemiddeld getij, waarbij de hogere getijden ervoor zorgen dat de golven langzamer of vlakker worden. Dit komt omdat een golf een ondiepe bodem moet hebben om wrijving te veroorzaken en de golf op zichzelf te laten staan ​​en breken. Wees echter voorzichtig, sommige reefbreaks zijn erg ondiep en gevaarlijk om te surfen bij zeer laag water vanwege blootliggend scherp koraal of rotsen.

Hoe werkt Eb en vloed?

Getijden worden beheerst door de maan en daardoor zeer voorspelbaar. Elke dag is het twee keer laagtij en twee keer hoogtij. Omdat de manier waarop de maan en de aarde samen draaien, zullen de tijden van de eb en vloed altijd 51 minuten later zijn dan de dag ervoor. Surfvoorspellingen geven je elke dag de tijden en niveaus van zowel eb als vloed. Het getijdenbereik, (het verschil tussen eb en vloed voor een bepaald gebied) zal ook veranderen met de fase van de maan. Bij volle maan zullen de getijden extreem hoog zijn en dan extreem laag, terwijl nieuwe manen een matige tot kleine verandering in het getijbereik zullen veroorzaken.

Waar kan ik surfvoorspellingen lezen?

Er is een hele reeks surfvoorspellingswebsites om uit te kiezen, een goede plek om te beginnen is om een ​​surfvoorspellingssite te vinden die bij jou, je locatie en de kennis die je ervan wilt opdoen, past.

Bekijk de onderstaande lijst en zoek een site waar je je prettig bij voelt. De lay-out van de informatie moet voor jou gemakkelijk te lezen zijn, zelfs als je het nog niet helemaal begrijpt. Hoe elke website zijn gegevens weergeeft, is de sleutel tot de gebruiker om te begrijpen wat het surfrapport eigenlijk betekent.

Lijst met surfvoorspellings websites:

Meer leren over surfen?

Doe mee met onze surflessen op onze rijdende surfschool. We geven dagelijkse surflessen in groepen of prive surflessen. De surflessen worden op verschillende locaties gegeven zoals Wijk aan Zee en Bergen aan Zee