Golven lezen

Leer nu om golven te lezen voor surfen!

Hoe kan jij de golven lezen dat je weet welke golf je moet surfen?

Het is een van de meest besproken vragen bij het surfen: hoe breken golven? Hoe breekt een golf over een bepaalde surfspot? Leer de antwoorden hierop en je weet voor altijd waar je naartoe moet peddelen. Links, rechts of helemaal niet!

Waarom is golven lezen zo belangrijk?

Het lezen van golven en de richting waarin ze breken, is een van de belangrijkste vaardigheden bij surfen. Of je nu een beginner, intermediate of professionele surfer bent, je moet zeker weten hoe je een golf moet lezen.

Het kiezen van de golf waarop je kan surfen, vereist observatie en het zal een hele nieuwe wereld van voordelen openen ten opzichte van andere mede-surfers. Je zal vaker de beste golven pakken; je zult minder wipeouts ervaren, minder moe worden en vooral, je zal zeker meer plezier hebben! 🙂

Ervaren surfers weten precies hoe golven zullen buigen en breken, zelfs als ze niet bekend zijn met de surfspot. Daarom zullen ze alleen peddelen voor golven van de hoogste kwaliteit.

De eerste les van het golven lezen is de eenvoudigste: Surfen is niet mogelijk in korte golven die horizontaal breken omdat de hele golf over je heen stort zodra je de take-off hebt gedaan waardoor je niet in staat bent om de golf te surfen.

Golven leren lezen
Eerste surfles surf lessen

Welke kant breekt een golf op?

Dus, als je weet dat je geen golven kunt pakken die helemaal breken, hoe ontcijfer je dan de “geheime code” van een golf; of, hoe weet je of de golf naar links of naar rechts zal breken?

Dit is waar je op kan letten bij het observeren van ononderbroken golven:

1. Kijk naar de horizonlijn;
2. Als er een set komt, vergelijk dan de skyline met de hoek van de golf;
3. Identificeer het hoogste punt van de golf;
4. De zijde met de steilste hoek / helling naar beneden is de richting van de brekende golf;
5. De richting van de brekende golf is de richting waarin je kan surfen;

 

Verschillende delen van de golf

Een van de belangrijkste aspecten van het uitlezen van golven is het kunnen identificeren (en de juiste naam geven) van de verschillende delen van een golf. Ook als je surflessen volgt, is dit essentieel om te communiceren met je surfcoach.

Delen van een golf

Lip: Het bovenste deel van de golf dat van bovenaf  breekt. Een groot deel van de kracht van de golf bevindt zich in de lip.

Shoulder (of “gezicht”): het deel van een golf dat nog niet is gebroken. Surfers rijden in het gebied dat aan het breken is, naar het ononderbroken deel van de golf dat “schouder” of “gezicht” wordt genoemd.

Curl: Het deel van de schouder van de golf dat erg steil is. Dit is waar de meeste krachtige manoeuvres plaatsvinden. Gevorderde surfers gebruiken dit deel van de golf om trucs te doen zoals airs of grote “snaps”, aangezien deze sectie een verticale helling biedt, vergelijkbaar met een skateboardhelling.

Schuim: nadat de golf breekt, verandert het zichzelf in “white water”, ook wel “schuim” genoemd.

Impact Zone: de plek waar de lip op het vlakke water neerstort. Je wilt voorkomen dat je in deze zone terechtkomt als je zit of peddelt naar de branding, want hier heeft de golf de meeste kracht.

Tube (of barrel): Sommige golven vormen een ‘cilinder’ als ze breken. Vaak omschreven als “de ultieme surfmanoeuvre”, kunnen gevorderde surfers in de curve van de golf rijden, gewoonlijk tube of “barrel” genoemd.

Piek: Het hoogste punt van een golf, ook het eerste deel van de golf dat breekt. Als je naar een golf aan de horizon kijkt, wordt het hoogste deel van een golf de “piek” genoemd. Het vinden van de “piek” is de sleutel om te lezen en te voorspellen hoe een golf zal breken.

A-frame

De gesplitste piek, ook wel “A-frame” genoemd, verschijnt wanneer de komende golf aan beide zijden een gelijkmatige hoek heeft, zoals een omgekeerde “V”. In dit geval zal de golf zowel links als rechts breken. Dus als je perfect gepositioneerd bent in de piek – het startpunt – kun je kiezen of je naar links of naar rechts gaat.

Close-outs

Closeouts zijn meestal onmogelijk om te surfen. Je zult merken dat de golflijn parallel loopt aan de horizon. Er zijn geen hoeken of hellingen, wat betekent dat de golf tegelijkertijd over zijn oppervlak zal breken.

Als algemene vuistregel geldt dat het hoogste punt – of piek – meestal is waar de golf het eerst zal breken, en dat is de plek waar je zou moeten zijn. 

Extra tips:

Het is natuurlijk heel belangrijk om je goed voor te bereiden op je eerste surfles. Toch denk ik dat je je vooral moet laten gaan en het gewoon moet proberen! Als je er relaxed instapt leer je vanzelf wat je allemaal nodig hebt. Bovendien heeft de surf leraar veel ervaring met beginners dus kan hij tijdens je les je zeker op weg helpen. 

Als je alvast wat meer wilt weten over de golven en de golfvoorspellingen kan je op Magicseaweed een kijkje nemen naar de golven op jouw surfspot. Binnenkort zal ik een blog schrijven over hoe je deze voorspellingen het best kan lezen!

Tot snel in het water!

Ook leren om golf voorspellingen te lezen? Leer het in onze guide: Surf voorspellingen leren lezen

Doe mee met een surfles!

Schrijf je nu in voor deze unieke kan om mee te doen aan een surfles boordevol technieken om je surfvaardigheden naar het volgende niveau te brengen! Kom een kijkje nemen en probeer!