Hoe voorkom je een nosedive

Een nosedive is een van de meest voorkomende incidenten als het op surfen aakomt. Waar moet je op letten om een nosedive te voorkomen? Een complete guide!

Nooit meer een nosedive tijdens het surfen! 7 tips!

Je hebt de perfecte golf op je af zien komen en je kan niet wachten om deze golf te surfen. De golf raakt je en dan heb je het gevoel dat je hem misschien pakt. Dan, boem, val je ineens voorover, in een glorieuze nosedive waarbij je surfboard hoog de lucht in vliegt.

Pearling, een ander woord voor nosediving, is onvermijdelijk voor de meeste beginnende surfers. Ik maak zelf nog steeds af en toe een nosedive, na meer dan 10 jaar surfen. In die jaren heb ik veel surflessen gehad, talloze artikelen gelezen, een heleboel video’s over surfen bekeken en een flink aantal tips verzameld waar ik je hieronder mijn perspectief op zal geven, waardoor jij hopelijk snel verlost bent van die akelige nosedives!

Voorkom een nosedive Tip 1:

Positie op je surfboard

Dit is iets wat ik altijd hoorde van mijn surfinstructeurs tijdens de surflessen. Het is belangrijk om hoog genoeg op het surfboard te liggen om de golf op te pakken, maar niet te ver naar naar voren want dan verzwaar je het surfboard, waardoor de punt onder water gaat. Dit is tot op zekere hoogte waar, maar slechts een basisrichtlijn als uitgangspunt.

Soms moet je op kleinere golfdagen echt zo ver mogelijk naar voren op het bord staan om iets te vangen. Maar als ik op die kleinere surfdagen eenmaal een golf heb weten te pakken heb ik het gevoel dat ik een nosedive ga maken. Dan verplaats ik mijn gewicht iets naar achter. 

Er is ook een andere techniek in plaats van het achteruit te schuiven,  Hierbij plaats je je gewicht precies op de juiste plek op je surfboard. Als je je handen naar achteren houdt, in een cobra-positie, dan plaatst dit meer gewicht op je heupen. Als je correct op de surfplank gepositioneerd bent, dan kan je je gewicht met je lichaam iets naar voren bewegen als je surfboard iets meer gewicht aan de voorkant nodig heeft. 

Deze tips luisteren heel nauw, want als je je gewicht naar achteren verplaatst, dan pak je een kleinere golf mogelijk helemaal niet en zal de golf langs je heen gaan. 

Idealiter is het beste scenario om vertrouwen in jezelf te hebben en te blijven peddelen (misschien 2-3 peddels meer als je denkt dat je de golf begint te vangen) om het voorwaartse momentum te behouden, want als de golf begint te piekeren en steiler wordt, zou de neus van het board uit de golf moeten springen. Denk er eens over na, wanneer een boot snel begint te varen, begint de voorkant ervan te stijgen. 

Tip 2:

Peddelen!

 

Als je goed wilt peddelen om geen nosedive te maken moet je hard peddelen! Het is het bijna alsof je wilt proberen om voor de golven uit naar de kust racen en je niet te laten vangen. Door dat te doen, zal het je hopelijk mentaal ertoe brengen om sneller te peddelen en de snelheid van de golf aan te passen. Ik heb het RipCurl Search GPS-horloge veel gebruikt en meestal zijn de golven die ik vang langzamer, ongeveer 8-10 mph, dus probeer om te oefenen of je zo snel kunt peddelen, 

Door zo snel en efficiënt mogelijk te peddelen (met diepe slagen alsof je iets onder water grijpt en terugtrekt naar de staart van het board), ga je met een snelheid waarbij de golf je kan duwen en je kan optillen.

Tip 3:

Positie in de line-up

Zelfs als je de snelste peddelaar ooit bent, als je de golven niet op de goede locatie pakt (dicht bij het strand), zal snel peddelen niet helpen. De golf zal te steil zijn en over je heen tuimelen waardoor de golf je naar beneden duwt. Als je je echter verder weg van het strand bevindt, zal het pakken van een golf ook erg lastig zijn omdat de golf niet stijl genoeg is en je niet hard genoeg kan peddelen.

Daarom moet je vrij vroeg beslissen of je de golf die eraan komt wilt proberen te pakken of niet. Je kan niet wachten tot de golf naar je toe komt en dan besluiten of je het gaat proberen te vangen en ervoor te peddelen. Dit lukt alleen als je een extreem geoeffende surfer bent met een shortboard. Dan heb je de techniek voor short take-offs.

Dit is ook waar de term ‘golven najagen’ naar verwijst, Je kan als geoefende surfer niet eeuwig  wachten tot de golven toevallig precies goed naar je toe rollen. Als je naar de golf toe kan peddelen zodra je deze ziet ontstaan en jezelf dan genoeg tijd geeft om je om te draaien en met een paar sterke peddels vaart te maken, dan ben je in de perfecte positie. 

Eerste surfles surf lessen

Voorkom een nosedive tip 4:

Je surfboard in een hoek plaatsen

Ik heb het vaak genoeg gehoord tijdens de surflessen: Plaats je surfboard een beetje in een hoek ten opzichte van de golf.  Op die manier ga je niet zo steil langs de golf en heb ik minder kans om naar beneden te vallen en met je neus de zee in te duiken. Dit werkt tot op zekere hoogte (op grotere golven), maar als je jezelf teveel in een hoek positioneerd krijg je niet zoveel kracht van de golf en zal deze gewoon onder je door gaan en aan je voorbij gaan.

Voorkom een nosedive tip 5:

Aarzel niet!

Als je aarzelt en niet snel genoeg opstaat zal de golf je er vaak van af duwen, waardoor je met de eerste golfkop naar beneden gaat. Daarom is een snelle pop-up van levensbelang. Als je al op je surfboard staat wanneer de golf begint te breken dan is het veel makkelijker om te bepalen waar je precies je gewicht plaatst. Door vervolgens het grootste deel van je gewicht op je achterste voet te plaatsen, wordt het board waterpas  zodat de neus waterpas is ten opzichte van de staart, van het water af en niet naar beneden gaat.

Leren surfen surfschool surfles
Popup

Tip 6:

Kijk naar voren.

Je lichaam heeft de neiging om te bewegen in je kijkrichting. Als je dus naar beneden kijkt naar de neus van je board zal je ook direct sturen naar beneden, Daarom is het zo belangrijk om naar voren te kijken in de richting waar je heen wilt surfen.

Als je op het punt staat de golf te pakken, doe dan alsof je een straat oversteekt. Je kijkt beide kanten op over je schouder naar de golf om te zien wat er aankomt. Dit is ook goed om te controleren of iemand anders al op de golf surft.

Dit zal je helpen om je positionering met de golf te bepalen. Als je dan eenmaal je pop-up hebt gedaan kijk dan omhoog en vooruit, in de richting die je wilt gaan. 

Dit zorgt ervoor dat het gewicht van je hoofd en schouders meer naar het centrum van het board verplaatsen waardoor je beter in evenwicht bent en waardoor je minder snel een nosedive zult maken. 

Extra tips:

Mijn laatste tips om nosedives te voorkomen – Vergeet alle bovenstaande tips….
Niet helemaal natuurlijk, houd de tips in je achterhoofd. Er zijn hier echter veel tips om allemaal over na te denken op het moment dat je een golf wilt pakken, dus concentreer je meer op wat je zou moeten doen versus wat je niet zou moeten doen.

Wat ik ook het nuttigst vondt, is me te concentreren op één surftechniek tegelijk. Op die manier kan je je concentreren op een specifiek doel voor elke golf die je vangt.

De laatste tip is tot slotte: Zo veel mogelijk surfen en oefenen!

Schrijf je nu in voor deze unieke kan om mee te doen aan een surfles boordevol technieken om je surfvaardigheden naar het volgende niveau te brengen! Kom een kijkje nemen en probeer!