Leren golfsurfen in Nederland

Nederland is een echt waterland. Ons land is omringt door de zee en we hebben talloze grachten, rivieren, kanalen en sloten om ons heen. Toch staat Nederland niet bekend als ideaal surfland. Maar kan je in Nederland leren golfsurfen?

De golven van Nederland

Nederland staat niet bekend als een echt surfland. Je vindt er talloze kiters en windsurfers maar het golfsurfen lijkt een beetje achter te lopen. Dit komt voornamelijk door de wind en swell. Toch telt Nederland vele surfers en ook goede surfspots!

Als je weet waar je moet surfen en wanneer de golven goed zijn kan je jezelf in Portugal of Frankrijk wanen. Je timing moet vooral goed zijn!

Voor beginnende surfers is Nederland eigenlijk perfect. De golven zijn vaak precies groot genoeg om de basis van het surfen te leren. Als men eenmaal de basis onder de knie heeft kan men altijd uitwijken naar grotere spots in Europa of daarbuiten zoals bijvoorbeeld Marokko!

Leren surfen in Nederland
Golf surf lessen in Nederland
Leren golfsurfen in Nederland

Locaties om te leren golfsurfen in Nederland

Nederland telt kilometers lang zandstrand om te golfsurfen. Maar waar kan je leren golfsurfen in Nederland? het antwoord is JA ZEKER! De Nederlandse surfspots zijn zogeheette “beachbreak surfspots” dit betekent dat de golven op de zandbanken aan de kust breken. Er zijn vele mogelijkheden om te surfen in Nederland. Dit vinden wij de beste locaties om te leren golfsurfen:

 1. Texel
 2. Wijk aan Zee
 3. Scheveningen
 4.  Domburg
Kies een surfspot die jou het best past. Denk bij de keuze aan de afstand van het strand, maar zeker ook aan hoe druk bezocht het strand is en hoe de stromingen zijn. Verderop in het artikel leg ik je uit hoe je de golf voorspellingen van jouw favoriete surfspot kan lezen

Waar moet je op letten?

Als je in Nederland wilt leren surfen moet je naast het leren van technieken ook rekening houden met een aantal andere dingen die van toepassing zijn omdat je in Nederland gaat golfsurfen. 

1. Wees geduldig

In Nederland zijn de golven lang niet altijd goed, vooral in de zomer periode kan het voorkomen dat er weken geen enkel golfje aan de kust te vinden is. Daarom is het belangrijk dat je geduld hebt en op het goede moment wacht. Als je aan het wachten bent op je volgende surfsessie kan je altijd thuis oefeningen doen om je lichaam fit te houden!

2. Leer de golf voorspellingen lezen

Vooral als je niet direct aan de kust woont is het belangrijk dat je zo snel mogelijk de golf voorspellingen begrijpt en weet te lezen. Zo kan je snel zien of de golven de moeite waard zijn om te gaan surfen! Een andere handige tip is om de Live camera’s die op de zee gericht zijn te bekijken. Zo kan je precies zien hoe de golven er op dit moment uit zien.

3. Gebruik het juiste materiaal

Het gebruiken van het juiste surf materiaal is belangrijk, en helemaal in Nederland!

Een kwalitatief wetsuit kan jou beschermen tijdens de koudste winterdagen. Zo hoef je geen golven te missen door de kou!

Het juiste surfboard is belangrijk om te leren surfen op een gemakkelijke manier!

Beginner surflessen in Nederland

Golf voorspellingen checken

Zoals je kan lezen is het lezen van golfvoorspellingen erg belangrijk. Hierdoor weet jij of het de moeite waard is om je spullen te pakken en naar het strand te gaan om te golfsurfen. In Nederland zijn de golven namelijk van wisselende kwaliteit.

Je kan de golf voorspellingen van jouw surfspot checken op: https://magicseaweed.com/ .De voorspellingen komen voort uit computergestuurde algoritmen die informatie ontvangen van satellieten en oceaanboeien. Deze oceaanboeien liggen op strategische plekken in de oceanen en meten een grote hoeveelheid aan informatie, zoals de hoogte van de golven, richting van de swell, snelheid en richting van de wind, temperatuur van het water en van de lucht, etc. Dankzij geavanceerde software worden hiermee voorspellingen gemaakt waar wij de vruchten van plukken.

Belangrijke dingen waar jij als surfer rekening moet houden zijn:

 1. Golf hoogte
 2. Wind (snelheid en richting)
 3. Getijde (eb of vloed)

Meer leren over het lezen van golfvoorspellingen? Lees hier snel verder!

Surf seizoenen

Surf Seizoen 2

Lente

De rijdende surfschool Surf Paradise rijd weer rond door Nederland! De golven zijn goed en er komen meer en meer warme dagen. De water tempraturen zijn nog koud, maar wij zorgen voor warme wetsuits zodat je hier niets van voelt.

Surf seizoen 4

Herfst

De swell wordt weer sterker en de water tempraturen liggen nog hoog. Voor ons het perfecte seizoen voor intermediate surfers!

Zomer

Het weer is goed en de golven kunnen goed zijn! Hoewel in Nederland de zomers flat kunnen zijn, is er voor surfers altijd wat te surfen! De zomer is het perfecte seizoen voor beginnende surfers!

Surf seizoen Castricum 1

Winter

De surfschool is in de winter gesloten. We zijn open in Marokko.

Leer surfen met prive surfles

Beginner surflessen in Nederland

Heb je nog nooit gesurft of een paar surflessen gedaan? Dan begin je met de beginners surflessen. Ons belangrijkste doel is om je te leren op een surfplank te staan en de basis van surfen te beheersen. Beginnende surfers die snel vooruitgang boeken, zullen ook op groene golven kunnen oefenen met surfen.

Tijdens de beginners surflessen zal je basisvaardigheden op jouw snelheid aanleren, Zodra je op je board staat kan je zoveel mogelijk golven surfen terwijl je plezier hebt en de ‘stoke’ van surfen ervaart.

Intermediate surfles in Nederland

Ben je al aan het surfen maar wil je meer leren? Bij de intermediate surflessen leer je hoe je door de line-up kan navigeren en groene golven kan surfen. Na het beheersen van “the drop” zullen we je leren om te draaien, over de golf te rijden en ook om te “trimmen”. 

Met de intermediate surflessen ga je echt de diepte in en leer je hoe jij de surfskills eigen kan maken. 

Surfles beginners

Dit is de reden om ons te kiezen!

 • We oefenen wat we prediken en surfen is onze grote passie en liefde
 • Onze surfcoaches zijn hooggekwalificeerd en vriendelijk
 • Meer dan een decennium aan ervaring
 • Unieke locaties bereiken wij met onze rijdende surfschool om altijd de beste golven te surfen!
 • aparte surflessen voor verschillende niveaus
 • kleine groepen en persoonlijke benadering
 • geweldige en familiale sfeer (bekijk onze recensies op Instagram of Facebook)
surflessen leren surfen

Kinder surflessen

Zelfverzekerd in de zee, op een surfboard de golven surfend. Surfen is een fantastische sport om de echte “wow’ gevoel te ervaren. Surfen is niet alleen cool, het is ook nog ontzettend leuk om te doen!

Onze Surfschool geeft kinder surflessen aan kinderen tussen de 7 en 18 jaar oud. 

Surflessen worden op het niveau van het kind aangeboden, en er wordt extra aandacht besteed aan veiligheid in en om het water. 

Golfsurfen in Nederland

Surfcamps

Duik in het surf avontuur en ontdek dat jij ook kan surfen als een pro!

In onze surfcamps 10 daagse ga je dagelijks surfen. In onze surfcamp krijg je les op jouw niveau, leer je andere surfers kennen en zal je zeker een ultieme ervaring beleven!

 •  meerdere keren per zomer starten wij met de zomer surfcamps in Bergen aan Zee
 • Opgeven kan via onze contact pagina! 

JA ik wil ook leren golfsurfen in Nederland!

Schrijf je nu in voor deze unieke kan om mee te doen aan een surfles boordevol technieken om je surfvaardigheden naar het volgende niveau te brengen! Kom een kijkje nemen en probeer!