Leren golfsurfen in Nederland

Nederland is een echt waterland. Ons land is omringt door de zee en we hebben talloze grachten, rivieren, kanalen en sloten om ons heen. Toch staat Nederland niet bekend als ideaal surfland. Maar kan je in Nederland leren golfsurfen?

De golven van Nederland

Nederland staat niet bekend als een echt surfland. Je vindt er talloze kiters en windsurfers maar het golfsurfen lijkt een beetje achter te lopen. Dit komt voornamelijk door de wind en swell. Toch telt Nederland vele surfers en ook goede surfspots!

Als je weet waar je moet surfen en wanneer de golven goed zijn kan je jezelf in Portugal of Frankrijk wanen. Je timing moet vooral goed zijn!

Voor beginnende surfers is Nederland eigenlijk perfect. De golven zijn vaak precies groot genoeg om de basis van het surfen te leren. Als men eenmaal de basis onder de knie heeft kan men altijd uitwijken naar grotere spots in Europa of daarbuiten zoals bijvoorbeeld Marokko!

Leren golfsurfen in Nederland
Golf surf lessen in Nederland
Leren golfsurfen in Nederland

Locaties om te leren golfsurfen in Nederland

Nederland telt kilometers lang zandstrand om te golfsurfen. Maar waar kan je leren golfsurfen in Nederland? het antwoord is JA ZEKER! De Nederlandse surfspots zijn zogeheette “beachbreak surfspots” dit betekent dat de golven op de zandbanken aan de kust breken. Er zijn vele mogelijkheden om te surfen in Nederland. Dit vinden wij de beste locaties om te leren golfsurfen:

  1. Texel
  2. Wijk aan Zee
  3. Scheveningen
  4.  Domburg
Kies een surfspot die jou het best past. Denk bij de keuze aan de afstand van het strand, maar zeker ook aan hoe druk bezocht het strand is en hoe de stromingen zijn. Verderop in het artikel leg ik je uit hoe je de golf voorspellingen van jouw favoriete surfspot kan lezen

Waar moet je op letten?

Als je in Nederland wilt leren surfen moet je naast het leren van technieken ook rekening houden met een aantal andere dingen die van toepassing zijn omdat je in Nederland gaat golfsurfen. 

1. Wees geduldig

In Nederland zijn de golven lang niet altijd goed, vooral in de zomer periode kan het voorkomen dat er weken geen enkel golfje aan de kust te vinden is. Daarom is het belangrijk dat je geduld hebt en op het goede moment wacht. Als je aan het wachten bent op je volgende surfsessie kan je altijd thuis oefeningen doen om je lichaam fit te houden!

2. Leer de golf voorspellingen lezen

Vooral als je niet direct aan de kust woont is het belangrijk dat je zo snel mogelijk de golf voorspellingen begrijpt en weet te lezen. Zo kan je snel zien of de golven de moeite waard zijn om te gaan surfen! Een andere handige tip is om de Live camera’s die op de zee gericht zijn te bekijken. Zo kan je precies zien hoe de golven er op dit moment uit zien.

3. Gebruik het juiste materiaal

Het gebruiken van het juiste surf materiaal is belangrijk, en helemaal in Nederland!

Een kwalitatief wetsuit kan jou beschermen tijdens de koudste winterdagen. Zo hoef je geen golven te missen door de kou!

Het juiste surfboard is belangrijk om te leren surfen op een gemakkelijke manier!

Leer golfsurfen surfschool Nederland
Beginner surflessen in Nederland

Golf voorspellingen checken

Zoals je kan lezen is het lezen van golfvoorspellingen erg belangrijk. Hierdoor weet jij of het de moeite waard is om je spullen te pakken en naar het strand te gaan om te golfsurfen. In Nederland zijn de golven namelijk van wisselende kwaliteit.

Je kan de golf voorspellingen van jouw surfspot checken op: https://magicseaweed.com/ .De voorspellingen komen voort uit computergestuurde algoritmen die informatie ontvangen van satellieten en oceaanboeien. Deze oceaanboeien liggen op strategische plekken in de oceanen en meten een grote hoeveelheid aan informatie, zoals de hoogte van de golven, richting van de swell, snelheid en richting van de wind, temperatuur van het water en van de lucht, etc. Dankzij geavanceerde software worden hiermee voorspellingen gemaakt waar wij de vruchten van plukken.

Belangrijke dingen waar jij als surfer rekening moet houden zijn:

  1. Golf hoogte
  2. Wind (snelheid en richting)
  3. Getijde (eb of vloed)

Meer leren over het lezen van golfvoorspellingen? Lees hier snel verder!

 

Boek jouw surfles!

Schrijf je nu in voor deze unieke kan om mee te doen aan een surfles boordevol technieken om je surfvaardigheden naar het volgende niveau te brengen! Kom een kijkje nemen en probeer!